Doffe vacht

 

ę Vorige - Overzicht van weetjes - Volgende Ľ

 

De winter is in aantocht, als je om je heen kijkt, zie je het overal gebeuren. Het bos is prachtig en overal wordt druk in de tuin gewerkt.

De bomen verkleuren en laten hun bladeren los, onze dieren laten hun zomervacht los.

Herfst, we maken ons allemaal sterk voor de winter. Alle verkoudheden en loopneuzen hebben als doel onze weerstand te verhogen, zodat we zo gezond mogelijk de winter door komen.

Vaak zie je dat je huisdier niet zo lekker in z’n velletje zit. De glans is even van de vacht, ze hebben wat minder fut en het lijkt wel of ze alleen maar vreselijke honger hebben, en alles eten wat ze voor de mond komt.

Het loslaten van de oude vacht en het kweken van een nieuwe, dichtere wintervacht, kost veel energie. Het is heel simpel om je hond, kat of paard een handje te helpen. Honden kan je een scheutje olijfolie of anders zonnebloemolie over het eten geven, en paarden een scheutje lijnzaadolie. De olie zorgt ervoor dat de haren iets makkelijker loslaten maar geven ook wat extra energie aan de hond, kat of het paard. Bovendien gaat hun vacht mooi glimmen. Katten zou je een klein beetje visolie kunnen geven of gewoon soms de olie uit een blikje met vis. Een stukje verse, vette vis is natuurlijk helemaal het einde! Let op dat je niet te veel olie geeft. Het is verstandig om het eerst uit te proberen als je thuis en in de buurt bent, want sommige honden kunnen van de olie diaree krijgen.

Ze vinden het nu ook extra lekker om geborsteld te worden zodat de oude haren sneller uit de vacht verdwijnen en er geen jeuk kan ontstaan.