Fytotherapie of kruidengeneeskunde
In de natuur weten dieren vaak precies welke boom, kruid of plant ze moeten eten om niet ziek te worden. Sterker nog, als ze ziek zijn weten ze welke planten ze moeten eten om weer beter te worden. Er zijn onderzoeken geweest o.a. op de Apenheul naar het fourageergedrag (is het zoeken naar eten etc.) van apen. Zelfs de weersomstandigheden en het jaargetijde bepaalde welke planten er gegeten werden en welke niet.
Door goed naar dieren te kijken en hun gedrag te observeren zijn we steeds beter geworden in het genezen van dieren met kruiden.
Doordat onze dieren in 'gevangenschap' leven kunnen ze zelf niet meer uitzoeken wat ze eten. Elke honden- en katteneigenaar weet dat het diertje na het eten van gras gaat braken en dat gras vaak het hulpmiddel is om iets dat de maag irriteert, bijvoorbeeld een haarbal, uit te kunnen braken.
Honden en veulens eten allebei graag paardenmest. Beiden doen dit omdat daar veel goede darmbacteriën inzitten. Een hond krijgt vaak te eenzijdig en steriel eten waardoor een tekort aan goede darmbacteriën ontstaat en een veulen is nog zo jong dat het nog geen goede samenstelling van de darmbacteriën heeft. Ze weten instinctief dat ze zichzelf op deze manier sterker maken. Als je deze dieren Probiotica (dit zijn goede darmbacteriën) zou geven, zouden ze in de meeste gevallen stoppen met mest eten.
Voor wie is fytotherapie geschikt?
Fytotherapie is voor alle dieren geschikt.
Niet elke plant heeft dezelfde werking bij elke diersoort. Zo werkt Valeriaan bij de meeste dieren rustgevend maar katten worden er helemaal 'verliefd' en dol van.
Dit betekent dat je niet zomaar iets moet geven. Baat het niet dan schaadt het niet gaat absoluut niet op. Is de ene hoeveelheid genezend, een teveel kan soms zelfs dodelijk zijn! Het is dus belangrijk dat je kruiden onder goede begeleiding inneemt.
Wat kunnen kruiden doen?
Je kunt kruiden preventief gebruiken. Als er bijvoorbeeld veel verkouden paarden op stal staan kan je je paard een weerstandsverhoger geven waardoor je paard sterker wordt en waarschijnlijk niet ziek.
Er zijn ontsmettende kruiden die je kunt inzetten in plaats van acederm, betadine of 'blauwsel' maar ook kruiden die het hartritme of het hormoonstelsel veranderen of een antibiotica- of corticosteroïdenwerking hebben. Juist om deze laatste vier groepen is het verstandig om nooit zomaar een kruid te geven en zeker niet voor zeer lange periodes. Vraag deskundig advies en gebruik kruiden als een medicijn, niet als snoepgoed.
Ons lichaam is zo mooi gemaakt dat het een groot vermogen bezit om zichzelf te helen.
Dat dit niet altijd zonder hulp kan weten we allemaal, maar wist u bijvoorbeeld dat het alom bekende aspirientje niets anders is dan een stofje uit de wilgenbast? De wetenschap heeft deze stof ontdekt en geïsoleerd zodat er goedkoop en met behoud van de natuur een heleboel mensen gebruik van konden maken.
Helaas werkt het niet zo simpel. In de praktijk blijkt dat aspirine een hoop bijwerkingen geeft. Het gekke en misschien ook het mooie is dat als men wilgenbast zou nemen er veel minder bijwerkingen zouden zijn. De natuur zelf heeft een soort van Fine-tuning tussen bepaalde stoffen waardoor er geen tot bijna geen bijwerkingen optreden. De stof kan dus eigenlijk beter niet geïsoleerd gebruikt worden.
Paarden zijn overigens gek op wilgentakken. Als ze last van koorts hebben eten ze zelf als ze de kans hebben wilgentakken om de koorts te verlagen en de pijn te remmen.