Agressie
Heeft vaak te maken met onzekerheid en angst en is vaak heel goed te behandelen met bijvoorbeeld voeding en Bachbloesemtherapie.
Angst
Vaak komt angst door een verkeerde inprenting. Als we onze pup krijgen is deze klein en kwetsbaar. De arts raadt ons vaak aan om zuinig op de pup te zijn en deze niet met andere honden te laten spelen voordat ze alle entingen gehad heeft. Meestal is dat pas rond de 16 weken terwijl de inprenting tot een week of 10, 12 duurt. De pup groeit te ‘steriel’ op en socialiseert toch minder goed. Bachremedies kunnen helpen bij het overwinnen van deze angsten.
Allergie, Huidproblemen, Jeuk
Dit is een van de grootste en moeilijkste problemen. Als je gaat kijken naar Pisschinger en Reckeweg begrijp je waarom het probleem zo complex is. Je wilt dat je dier jeukvrij is maar de middelen die hij vaak toegediend krijgt, zorgen uiteindelijk voor een nog grotere belasting van het lichaam. De antibiotica en de corticosteroïden helpen tijdelijk maar vervuilen het lichaam ook weer, waardoor de hond of kat toch weer terugvalt in het oude probleem totdat alle middelen niet meer helpen. Ook met natuurgeneeskundige middelen blijft het probleem erg moeilijk. We proberen het lichaam eerst schoon te maken. Soms is dit met een voedingsverandering of een kruidenmiddel snel op te lossen maar soms is de vervuiling zo groot dat er een behoorlijk lange adem nodig is om het dier ‘lekker in zijn vel’ te krijgen. Daarna proberen we het dier minder heftig te laten reageren op o.a. voeding en vlooien, de grootste oorzaken van allergie.
Artrose, Gewrichtspijn
Het is altijd naar te zien dat je lieveling oud en stijf wordt. Als je daarbij merkt dat je hond of kat pijn heeft wordt het echt tijd om in te grijpen. Gelukkig zijn er een aantal therapieën waarmee we uw dier kunnen helpen.
Braken/Diaree
Zowel Braken als diaree is hinderlijk voor eigenaar en dier. Je ziet de conditie van je dier achteruit hollen en je kunt zelf meestal weinig doen. Als de dierenarts lichamelijke gebreken heeft uitgesloten kunnen we natuurgeneeskundig het maag-darmstelsel meestal wel weer op orde krijgen.
Eetproblemen
Sommige dieren willen gewoon echt niet eten of eten alles voor een dag, maar wensen daarna iets anders. Als eigenaar kan je daar radeloos van worden. Toch is het meestal een kwestie van de juiste snaar raken, of een aantrekkelijk kruid geven zodat het hongergevoel wordt opgewekt. Als uw dier slecht, of niet wil eten, of juist een obsessie van eten maakt kunnen we proberen uit te pluizen hoe we hem of haar weer op het ‘normale’ spoor krijgen.
Overgewicht
Overgewicht zorgt op latere leeftijd vaak voor suikerziekte, nierproblemen en tal van andere ‘welvaartssymptomen’. We verwennen onze dieren te graag, te veel en te vaak waardoor we hun gezondheid goedbedoeld tekort doen. U kunt voor advies over de juiste voeding altijd contact met mij opnemen. Als u uw pup al goed voer geeft kan dat later een hoop narigheid besparen!
Gebitsproblemen
Ook honden en katten kunnen last hebben van tandsteen of andere problemen. De juiste voeding en het wegkrabben van tandsteen kan een hoop slechte adem wegnemen.
Gedragsproblemen
Veel gedragsproblemen bestaan uit agressie en angst, maar er zijn ook mensen die hebben last hebben van dieren die in huis plassen en/of poepen. Het kan zelfs zo uit de hand lopen dat echtparen zo lang mogelijk thuis wegblijven om niet als eerste aan te komen want, wie het eerst aankomt moet de boel schoonschrobben. Het is een ingewikkeld traject en het heeft ook niet altijd succes maar in sommige gevallen is het toch een omkeerbaar traject!
Hoesten
In een land als Nederland hebben de luchtwegen het zwaar te verduren, veel vocht, wisselende temperaturen en de ene dag zomer en de volgende dag winter. Wij trekken een extra jas aan maar onze dieren kunnen hun vacht niet zo snel aanpassen. Vooral ‘binnen’ honden en katten zijn kwetsbaar. Ze liggen dagen voor de verwarming en moeten de kou trotseren om hun behoefte te kunnen doen. Probeer de mand van uw hond of kat zo tochtvrij mogelijk neer te zetten en vooral niet bij de verwarming. De huid droogt uit, waardoor vaak huidschilfers ontstaan, en als ze naar buiten gaan lopen ze een grotere kans op verkoudheden.