Agressie
Heeft vaak te maken met onzekerheid en angst en is vaak heel goed te behandelen met bijvoorbeeld Bachbloesemtherapie.
Allergie, Huidproblemen, Jeuk
Dit is een van de grootste en moeilijkste problemen. Als je gaat kijken naar Pisschinger en Reckeweg begrijp je waarom het probleem zo complex is. Je wilt dat je dier jeukvrij is maar de middelen die hij vaak toegediend krijgt, zorgen uiteindelijk voor een nog grotere belasting van het lichaam. De antibiotica en de corticosteroïden helpen tijdelijk maar vervuilen het lichaam ook weer, waardoor de hond, kat of paard toch weer terugvalt in het oude probleem totdat alle middelen niet meer helpen. Ook met natuurgeneeskundige middelen blijft het probleem erg moeilijk. We proberen het lichaam eerst schoon te maken. Soms is dit met een voedingsverandering of een kruidenmiddel snel op te lossen maar soms is de vervuiling zo groot dat er een behoorlijk lange adem nodig is om het dier ‘lekker in zijn vel’ te krijgen. Daarna proberen we het dier minder heftig te laten reageren op o.a. voeding en insectenbeten, de grootste oorzaken van allergie.
Artrose, Gewrichtspijn
Het is altijd naar te zien dat je lieveling oud en stijf wordt. Als je daarbij merkt dat je paard pijn heeft wordt het echt tijd om in te grijpen. Gelukkig zijn er een aantal therapieën waarmee we uw paard kunnen helpen.
Gebitsproblemen
Zeker bij paarden een zeer onderschat probleem! Veel paarden kieskauwen of eten slecht door haakvorming op de kiezen. Elke veearts kan deze wegvijlen maar wij laten ons gebit toch ook niet door de kapper nakijken? Er zijn een aantal zeer goed opgeleidde tandartsen die rustig de tijd nemen om je paard te behandelen. Zo’n behandeling duurt tussen de 30 en 60 minuten.
Hoesten
In een land als Nederland hebben de luchtwegen het zwaar te verduren, veel vocht, wisselende temperaturen en de ene dag zomer en de volgende dag winter. Wij trekken een extra jas aan maar onze dieren kunnen hun vacht niet zo snel aanpassen. Hoewel ze een prima vachtregulatie hebben worden vooral paarden wel eens verkouden, ze hoesten en je ziet dat ze niet in conditie zijn. Wacht niet te lang met ingrijpen want een paard heeft tere luchtwegen. Er zijn genoeg natuurlijke middelen om je paard een handje te helpen en hem weer in topconditie te krijgen.
Hoefkatrolontsteking ook wel podotrochleitis genoe
Dit is een ontsteking in het gebied van het straalbeen. Onderzoek wijst uit dat een gestoorde bloedtoevoer door een vaatvernauwing de oorzaak is . Door de slechte circulatie ontstaat er degeneratie van het weefsel waardoor er oneffenheden aan het bot kunnen ontstaan, waardoor het gebied geïrriteerd raakt.
Er zijn verschillende stromingen ontstaan over hoe dit probleem het beste aangepakt kan worden. Vroeger gingen paarden met hoefkatrolontsteking direct door naar de slacht. Tegenwoordig zijn er vele hoefsmeden die aangepast beslag leveren waardoor het paard beter kan lopen.
Zelf ben ik voor een heel andere aanpak.
Bot is steeds vernieuwend weefsel, wat dus een andere insteek dan tot stilstand brengen opent. Een hoefijzer bemoeilijkt het hoefmechanisme van het paard. Dit betekent dat de doorbloeding slechter wordt terwijl deze aandoening juist ontstaan is door een slechte doorbloeding! Als we de hoef proberen terug te brengen naar zijn oorspronkelijke vorm, die in plaats van lang en smal juist breed en rond is, neemt de doorbloeding van de hoef toe. Nu snap ik dat het eng is om de ijzers juist nu, nu de hoef zo kwetsbaar lijkt, weg te halen. We zijn allemaal opgevoed met het idee dat een paard een ijzer nodig heeft, zeker als het op de weg moet lopen. Hoe zit dat dan met paarden in andere landen? Zij lopen over rotsen, wegen en zeer ruig en moeilijk terrein zonder dat ze beslagen zijn. Ook zij rijden met toeristen op de rug over de meest vreselijke paden zonder dat ze een blessure krijgen? Volgens de aanhangers van deze manier van denken, de natuurlijke bekappers en de Strasser-trimmers , is hoefkatrolontsteking niet alleen tot stilstand te brengen, maar gewoon een te genezen aandoening. Als je meer informatie wilt kunt je contact opnemen met Paardenmiddel.
Koliek
Koliek is een gevaarlijke en levensbedreigende situatie voor een paard. Er zijn verschillende vormen van koliek gaskoliek, verstoppingkoliek maar ook een vaak vrij lichte koliek die regelmatig optreedt en waarbij meestal uiteindelijk geen dierenarts aan te pas komt maar wel een aantal zenuwslopende uren voor paard en eigenaar.
Van nature is een paard een dier dat 24 uur per dag eet op een hazenslaapje hier een daar nagelaten. Sinds de domesticatie van dit dier is er veel veranderd.
Wij hebben de stal uitgevonden droog, uit de wind en lekker warm. Helaas, ondanks onze goede bedoelingen, is dit geen ideale leefomgeving voor een paard. Hij kan niet tot nauwelijks bewegen, krijgt keurig drie maal daags voer maar zijn lichaam is gebouwd op onbeperkt eten en bewegen, de hele dag door.
Wist je dat een paard geen galblaas heeft? Doordat het dier normaal gesproken de gehele dag kan eten, heeft de natuur ons paard geen galblaas gegeven. De hele dag stromen er kleine hoeveelheden gal, de darmen van het paard in, zodat het voedsel goed verteerd kan worden. Nu het dier nog maar drie maal daags voer naar binnen krijgt, raken de darmen overprikkeld door de continue stroom van gal. De darmen raken geïrriteerd en het paard krijgt buikpijn, beter bekent als koliek. Aan deze vorm van koliek is zeker iets te doen en met goede behandeling kunnen de andere vormen van koliek vaak voorkomen worden.
Mok
Een vervelende aandoening die kan leiden tot kreupelheid van het paard. Over mok is bijna niemand het eens. De een zegt dat het van vocht en vuil komt, de ander van een bacteriële infectie en weer een ander roept verwaarlozing of virus. Waarom is het ene dier er gevoelig voor en het andere dier niet? Een dier dat goed in zijn vel zit, krijgt geen mok. Het is dus belangrijk dat we er voor zorgen dat we ons paard voldoende aandacht, beweging en de juiste voeding krijgt. Een teveel aan hoge voedingswaarden, kan ook leiden tot overgevoeligheid voor mok. Er zijn tientallen smeermiddeltjes tegen mok maar als je de mok echt wilt aanpakken dan doet je dit van binnenuit, al dan niet in combinatie met een lokaal smeermiddel.
Schimmel
Ook voor schimmel geldt als uw paard in balans is zal het niet gevoelig zijn voor schimmels. Probeer de weerstand van uw paard zo optimaal mogelijk te houden en als je niet weet hoe dat te doen, kunt je altijd contact opnemen met paardenmiddel.
Spierpijn
Omdat onze paarden niet allemaal het hele jaar door buiten kunnen lopen en we wel graag met onze paarden willen blijven rijden zal een aantal paarden regelmatig spierpijn hebben. Dit is op zich niet ongezond maar sommige paarden hebben er erg veel last van. In plaats van poetsen zou je uw paard ook kunnen masseren. Gewoon als onderdeel van de verzorging of zelfs als een warming-up voor het rijden. Het hoeft geen half uur te duren maar het kan het rijden een stuk aangenamer maken. Het paard geeft minder verzet en je kunt uw trainingsschema blijven volgen. Bij hevige spierpijn kunt je masseren met een verwarmende olie. Ik help je graag met het opzetten van een trainigs – en verzorgingsplan.
Staart-manen eczeem
Een probleem dat meestal voorkomt bij paarden die van oorsprong op schrale weiden leven. In Nederland hebben we vette, groene weiden, in tegenstelling tot veel andere gebieden waar het vaak te warm of juist te koud in om het gras zo weelderig te laten groeien.
Je ziet staart en manen eczeem dan ook vaak bij rassen als Fjord, IJslander, Fries en andere koudbloedrassen. De voeding in ons gras is zo hoogwaardig dat het maag-darm systeem van deze paarden de stoffen niet kwijt kan. Er volgt een opstapeling van voedingsstoffen die in het lichaam bewaard blijven, maar doordat er geen tekorten ontstaan, worden deze voorraden nooit aangesproken en wordt dit een belasting voor het lichaam. Sommige rassen raken gevoelig voor hoefbevangenheid en andere rassen voor staart en/of manen eczeem. Paardenmiddel kan je helpen de juiste verhoudingen voor uw dier te zoeken.
Trailerangst
Bij paarden zie je vaak dat ze angstig worden doordat ze onbegrepen zijn wist je dat een paard claustrofobie heeft? Dus elke keer als wij van hem vragen om de trailer in te lopen doet dit lieve dier dit speciaal voor ons. Het is elke keer weer een overwinning gebaseerd op leiderschap en vertouwen. En wist je dat het aanpassingsvermogen van het paardenoog minder snel is dan dat van ons? Als wij vanuit de zon een tunnel inrijden of lopen herstelt ons oog zich snel en kunnen we in de donkere tunnel toch meteen zien. Bij een paard duurt dit iets langer. Daardoor lopen de meeste paarden niet direct de trailer of een donkerder ruimte in, ze hebben tijd nodig om te schakelen van licht naar donker.
Verzet tijdens het rijden
Is uw paard altijd dwars en vervelend tijdens het rijden? je kunt natuurlijk een dwars paard hebben maar vaak zit de oorzaak niet in het karakter maar in het lichaam.
Sommige paarden hebben erg snel last van spierpijn (zie spierpijn) en ook de mond van paarden is erg gevoelig. Controleer altijd eerst of het paard geen haken op de kiezen heeft, voor het paard voelen deze als scheermessen tijdens het rijden!
Wel of geen deken?
Paarden hebben een eigen systeem dat perfect werkt. Ze kunnen hun haren opzetten en samentrekken en bezitten een vettige huid om zich te beschermen tegen de kou en de regen. Ik snap dat je soms voor een deken kiest je paard kan niet bewegen en de doorbloeding neemt af, de stal is koud en niet tochtvrij of als wedstrijdruiter heb je een geschoren paard. Toch zitten dekens, hoe ademend ook, vaak meer in de weg dan dat ze goed doen. Het hele systeem dat het paard van nature heeft wordt verstoord. Een Arabier staat in de woestijn overdag in temperaturen die boven de 40 graden kunnen oplopen terwijl het er ’s nachts -20 kan zijn. Waarom denken wij dan dat de dunne vacht van een Arabier niet warm genoeg is?