Voeding algemeen

Voeding is belangrijk voor mens en dier. We zeggen wel eens; je bent wat je eet.
Zo ver wil ik niet gaan maar wat je eet, bepaalt wel je mate van gezondheid.
Als we onze dieren op goedkoop en daardoor vaak arm voer zetten, zal het de eerste jaren geen problemen geven, maar de rekening komt later. Nierproblemen, huidklachten en maag-darmstoringen ontstaan vaak door kwalitatief slecht voer.

Het is vaak vulling voor de maag maar geen voeding!
Op de zak staat een aantal toegevoegde vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheden, maar door de manier van de brokverwerking zijn veel van deze stoffen voor het dier niet opneembaar en zo ontstaat vroeg of laat toch een tekort aan de juiste vitamines en mineralen terwijl u er van uit gaat dat alles in de voeding zit wat uw dier nodig heeft.
Dit geld overigens voor alle diervoeders of het nu om paarden, honden of katten gaat en helaas zijn ook de duurdere voeders niet vrij van conserveringsmiddelen.


Feiten over voeding.

Hondenvoer, het klinkt allemaal zo mooi op de reclame, maar wat zit er nu eigenlijk in? We zijn zo gek op onze dieren dat ze bijna beter eten krijgen dan wij. Zalm, lam, puur rund, het klinkt allemaal fantastisch maar is het ook goed? Op zich zijn de meeste diervoeders wel redelijk. Meestal is goedkoop voer, voer met veel vulmiddel. Dit wil zeggen dat er veel stoffen, vaak granen, inzitten die je hond niet gebruikt. De hond poept veel en de zak met voer is snel leeg omdat je er veel van moet geven om je hond op gewicht te kunnen houden.Duurder voer heeft vaak minder graan en andere vulmiddelen waardoor je minder voert en de hond minder ontlasting heeft. Als je het gaat omrekenen is het voer vaak niet echt veel duurder. Er is één grote maar, zijn deze voeders wel gezond? De meeste merken, ook de grote dure, en zelfs die van de dierenarts, hebben er conserveringsmiddelen en anti-oxidanten in zitten. Ik zal ze opnoemen want deze middelen zijn zwaar giftig voor onze dieren.

 

Ethoxyquine (Code E 324)

Dit is de ergste van allemaal. Ethoxyquine is een chemische stof dat in de jaren vijftig in de USA werd ontwikkeld als stabilisator voor rubber en tevens als pesticide werd gebruikt.

 

BHA = Butyl Hydroxyl Anisol, (Code E320)

Maar een eventuele BHA-concentratie in de lever kan zorgen voor een verstoort enzymenbeeld van het zeer belangrijke vitamine D. BHA kan het vetgehalte en het cholesterol in het bloed verhogen..

 

BHT = Butyl Hydroxyl Tolueen, (Code E 321),

Dit is giftiger dan BHA en werd oorspronkelijk ontwikkeld, om de houdbaarheid van KLEURENFILMS te verlengen.