Voeding Honden

BoxerpupOnze hond stamt af van de wolf. Soms is dit niet echt meer te zien, maar een Chihuahua heeft meer genen gemeen met de wolf dan met andere honden.
Een wolf heeft geen vaste etenstijd en ook geen vaste hoeveelheid per dag. Het is zelfs zo dat deze dieren soms dagen niet eten om dan ineens na het vangen van een prooi, zich tegoed te doen aan kilo's vers rauw vlees.Ze eten niet allen het vlees maar ook de organen en de maaginhoud. De maaginhoud bevat veel gegiste plantenresten en bacteriën omdat de prooidieren vaak herkauwers zijn.


De jonge- en de oudere dieren eten mee van de gevangen prooi. Er bestaat in de natuur geen puppy-, senior- of light diner, iedereen eet van hetzelfde dier. Het enige wat ik zelf kan bedenken is dat de rangorde dus ook de rangorde in het eten, de waarde van de voeding vaststelt; dus wie het eerst mag eten krijgt de hoogste voedingswaarde binnen, maar dat is zo mijn eigen invulling..


Wat doen we met onze dieren?

BullterrierWe geven ze brokken, elke dag dezelfde hoeveelheid en vaak rond hetzelfde tijdstip. De hond wordt dik, heeft spijsverteringsproblemen, braakt of heeft vaak diaree.
Hoe kan dit gebeuren terwijl we toch zo ons best doen onze troetels zo goed mogelijk te verzorgen?

Een hond is van oorsprong een vleeseter. In brokken zit veel graan verwerkt, iets wat honden in de natuur zo goed als nooit eten.
De granen zijn nodig om van vleesmeel brokken te kunnen persen. Tijdens dit verwerkingsproces wordt de massa verhit en onder druk gebracht om er brokken van te kunnen persen. Door dit proces gaan bijvoorbeeld de goede vetzuren zoals omega 3 en omega 6 vetzuren verloren of ze veranderen in soms zelfs giftige verbindingen.
Niet met kwade bedoelingen maar dit gebeurt gewoon tijdens het bereidingsproces.
Dan moet de fabrikant ervoor zorgen dat de brok niet bederft. Er word een conserveringsmiddel toegevoegd om de brok langer houdbaar te maken. Een van die conserveringsmiddelen is Ethoxyquine.

Ethoxyquine is een chemische stof dat in de jaren vijftig in de USA werd ontwikkeld als stabilisator voor rubber en tevens als pesticide werd gebruikt. Omdat het een goedkope stof was werd het iets later goedgekeurd als conserveringsmiddel voor diervoeders. Pas na zo'n twintig jaar werd openbaar gemaakt dat Ethoxyquine zeer giftig was en verscheidene mensen, die bij de productie van Ethoxyquine betrokken waren, ernstig ziek waren geworden (kanker, leverfalen, chronische diarree). Helaas wordt het nog steeds gebruikt als conserveringsmiddel in diervoeders. Ethoxyquine kan ook de vruchtbaarheid beïnvloeden en kan epilepsie verergeren/ veroorzaken).

Als we onze dieren dus echt goed willen verzorgen zouden we terug moeten naar een zo natuurlijk mogelijke voeding, zonder kleur-, geur-, smaakstoffen en zonder conserveringsmiddelen zoals BHA, BHT of Ethoxyquine.

Er bestaan ook brokken zonder deze schadelijke toevoegingen. Vers voer geven is niet altijd makkelijk voor de eigenaar en vaak ook een stukje duurder. U kunt altijd contact met mij opnemen voor een pasend voedingsadvies. Een goede brok is niet duurder dan een brok van een van de grote merken. Bovendien zal een goede brok voor vermindering van de ontlasting zorgen omdat er minder vulmiddelen worden gebruikt en de brok dus beter verteerd wordt

Vooral honden met allergische klachten als jeuk, irritatie, braken en/of diaree tonen verbetering als alle toevoegingen en conserveringen uit het voer zijn; kortom met rauwe verse voeding of een brok zonder schadelijke toevoegingen, verdwijnen veel van deze klachten. Er zijn een aantal fabrikanten die al rauwe verse voeding voor u bereid hebben in de juiste hoeveelheden zodat uw hond geen voedingsstoffen te kort kan komen, maar u kunt ook zelf maaltijden gaan samenstellen als u daar tijd en zin in heeft. Deze manier van voeden wordt BARF genoemd, dat staat voor 'Bones And Raw Food'.

Als u wilt gaan Barfen, lees dan eerst goed wat u kunt doen. Honden die altijd op brok hebben gestaan hebben 'luie' darmen. Als ze opeens rauw vlees zouden moeten verwerken dan krijgt de hond hoogst waarschijnlijk diaree. De darmen zijn gewend aan ‘Fastfood’ en moeten nu opeens echt vlees gaan verwerken, ze raken van slag. Uw hond zal moeten wennen aan vers rauw voer, zelf als deze van een goede fabrikant afkomt. Neem een perioden van 1 tot 3 weken voor de omschakeling van brok naar vers.

Nog een voordeel van versvoer is dat deze de Ph of zuurgraad van de maag wat lager maakt. Dit is gunstig omdat schadelijke bacteriën dan beter in de maag gedood kunnen worden en geen kwaad meer kunnen in het lichaam.