Honden- en kattenvoer heel natuurlijk?

 

ę Vorige - Overzicht van weetjes - Volgende Ľ

 

 

Honden- en kattenvoer, het klinkt allemaal zo mooi op de reclame, maar wat zit er nu eigenlijk in? We zijn zo gek op onze dieren dat ze bijna beter eten krijgen dan dat we onszelf geven. Zalm, tonijn met stukjes, gevogelte, het klinkt allemaal fantastisch maar is het ook goed? Op zich zijn de meeste diervoeders wel redelijk. Je kunt wel onderscheid maken in kwaliteit. Meestal is goedkoop voer, voer met veel vulmiddel. Dit wil zeggen dat er veel stoffen, vaak granen, inzitten die je hond niet gebruikt. De hond poept veel en de zak met voer is snel leeg omdat je er veel van moet geven om je hond op gewicht te kunnen houden. Duurder voer heeft vaak minder graan en andere vulmiddelen waardoor je minder voert en de hond minder ontlasting heeft. Als je het gaat omrekenen is het voer vaak niet echt veel duurder. Er is een grote maar, zijn deze voeders wel gezond? De meeste merken, ook de grote dure, en zelfs die van de dierenarts, hebben er conserveringsmiddelen en anti-oxidanten in zitten. Ik zal ze opnoemen en vertellen wat ze doen want deze middelen zijn zwaar giftig voor onze dieren.

Ethoxyquine (Code E324)
Dit is de ergste van allemaal. Ethoxyquine is een chemische stof dat in de jaren vijftig in de USA werd ontwikkeld als stabilisator voor rubber en tevens als pesticide werd gebruikt. Omdat het een goedkope stof was werd het iets later goedgekeurd als conserveringsmiddel voor diervoeders. Pas na zo'n twintig jaar werd openbaar gemaakt dat Ethoxyquine zeer giftig was en verscheidene mensen, die bij de productie van Ethoxyquine betrokken waren, ernstig ziek waren geworden (kanker, leverfalen, chronische diarree). Helaas wordt het nog steeds gebruikt als conserveringsmiddel in diervoeders. Ethoxyquine kan ook de vruchtbaarheid beïnvloeden en kan epilepsie verergeren/ veroorzaken).

BHA = Butyl Hydroxyl Anisol, (Code E320)
BHA verlaat voor het grootste deel het lichaam via de urine. Maar een eventuele BHA-concentratie in de lever kan zorgen voor een verstoort enzymenbeeld van het zeer belangrijke vitamine D. BHA kan het vetgehalte en het cholesterol in het bloed verhogen. Bovendien kunnen honden, die overgevoelig zijn, oedeem ontwikkelen = een beeld alsof ze vocht vasthouden.

BHT = Butyl Hydroxyl Tolueen, (Code E 321)
Dit is giftiger dan BHA en werd oorspronkelijk ontwikkeld, om de houdbaarheid van KLEURENFILMS te verlengen. Honden krijgen een doffe vacht, gebroken haren en maag- darmproblemen.

Voor natuurlijke en gezonde honden- en kattenvoeding kunt u terecht op www.diergezond.nl