Kattekruid en valeriaan

 

ę Vorige - Overzicht van weetjes - Volgende Ľ

 

Een hond heeft een baas, maar een kat heeft personeel zegt men wel eens.

Een hond is over het algemeen snel tevreden met wat aandacht van z’n baasje, als de baas je aardig vindt, wordt je namelijk niet uit de ‘roedel’verstoten. Maar hoe maken we het onze katten nu naar de zin? Als wij willen spelen, willen zij slapen. Als wij de krant willen lezen, willen zij aandacht en meestal door precies op het stukje krant te gaan liggen dat jij net wilt lezen.

Katten zijn gek op bepaalde luchtjes. Als een kat niet aan de krabpaal wil krabben omdat hij dat geen nuttig of leuk ding vindt, kan je wat druppels Valeriaan op de krabpaal doen. Wij worden rustig van valeriaan maar katten……de meeste worden er helemaal dol van, gaan kopjes geven en doen hartstikke verliefd.

Een ander luchtje dat katten meestal wel lekker vinden is ‘kattekruid’. De meeste mensen hebben het wel in de tuin staan. In dierenwinkels worden wel speeltjes of zakjes met ‘Catnip’ verkocht, wat niets anders is dan gedroogd kattekruid. Voor mensen die het niet kennen, in het tuincentrum staat het onder de Latijnse naam; ‘Nepeta’. U kunt het kruid drogen en er een leuk speeltje van maken.